25 Eylül 2009 Cuma

Google Apps emaillerin patrona iletilmesi:

Sirketin sahibi sirkete gelen tum emailleri okumak istiyor J Nasil yapacagiz?


Bir sirkette / departmanda sirket calisanlarina gelen tum emailler sirket yoneticisi veya sahibi tarafindan kontrol altina alinmak istenebilir, bu hareket calisanlara bilgi verildigi surece etik olarak yanlis degildir. Bunu nasil yapabiliriz?


Yontem 1 (onerilmez ama calisir):


Calisanin email hesabi: calisan@medyanova.com olsun.

Patronun email hesabi: patron@medyanova.com olsun.

calisan@medyanova.com hesabina gmail web arayuzu ile ulasilir Ayarlar > Yonlendirme ve POP/IMAP > Gelen postalarin bir kopyasini [ patron@medyanova.com ] adresine yonlendir ve medyanova.com Posta kopyasini Gelen Kutusunda sakla secenegi secilir.

Bundan sonra calisan@medyanova.com a gelen tum emailler ayni zamanda patron@medyanova.com a da ulasacaktir.

Sorunlar:

  • calisan@medyanova.com a gelen emailler sadece tek bir email adresine iletilebilir.
  • Calisan gmail arayuzunden login olarak bu ayarlamayi degistirebilir.


Yontem 2 (onerilen):


Varsayim: sirket outlook veya benzeri bir email istemci (client) kullanir.

Calisan icin bir email grubu ve bir de email hesabi olusturulur .

Email grubu adresi: calisan@medyanova.com

Dagitim listesi: calisan2@medyanova.com ve patron@medyanova.com

Email hesabi adresi: calisan2@medyanova.com

Calisan outlook ayarlarini yaparken gorunen ad ve cevaplama adresine calisan@medyanova.com yazar, hesap adina ise calisan2@medyanova.com ve sifresini girer. Calisan iletisimde oldugu tum kisilere email adresi olarak calisan@medyanova.com u verir, kimseye calisan2@medyanova.com email adresinden bahsetmez.

Bu islem sonucunda calisan@medyanova.com a gonderilen tum emailler hem calisan2@medyanova.com email hesabina hem de patron@medyanova.com email hesabina iletilecektir.


Aslan Ozcakir
2009-09-2

email hesabi vs. email grubu

Google Apps Email Servisinde email hesaplari vs. email gruplari:

Email hesabi:

  • Email hesabi kisiye ozeldir
  • Her email hesabinin bir sifresi olur.
  • Email hesaplarina web uzerinden gmail arayuzu ile ulasilir
  • Bir email hesabina gelen emailler sadece 1 baska (herhangi bir email adresine) email adresine iletilebilir. – Cesitli filtreler kullanilarak farkli islemlerde yapilabilir.

Email Grubu (Listesi):

  • Bunlar email hesabi olmayip, herhangi bir sifresi yoktur.
  • Bu email adresine gelen emailler herhangi bir yerde depolanmaz, sadece dagitim listesinde bulunan email adreslerine iletilir.
  • Email gruplarinin bir sifresi olmadigi icing mail web arayuzu ile bu gruplara ulasmak mumkun degildir.
  • Email gruplarinin dagitim listesine istenildigi kadar email adresi (etki alani – domain name – farketmeksizin) eklenebilir.

Ornek Kullanim:

Bir sirket (etki alani: @medyanova.com olsun) dusunelim, bu sirketin satis departmaninda 3 kisi (Ahmet, Mehmet ve Zeynep) calisiyor olsun. Herkesin sahsina ozel bir email hesabi olusturduk:

ahmet@medyanova.com, mehmet@medyanova.com, ve Zeynep@medyanova.com

ayrica satis departmani icin bir email grubu olusturduk: satis@medyanova.com bu email grubunaun dagitim listesine Ahmet, Mehmet ve Zeynep in adreslerini yazdik.

Bu durumda satis@medyanova.com a atilan bir email hem Ahmet, hem Mehmet, hem de Zeynep in kisisel email adreslerine ulasacak.

Diyelim ki tum satis@medyanova.com a gelen emaillere ulasmak istiyoruz. Yukaridaki ornekte emaillerin 3 tane satis departmanina ulasmasini sagladik ama sirketin sahibi/yoneticisi olarak bu hesaplara erisimimiz olmadigi icin tum gelen emailleri toplu olarak gorebilecegimiz bir yer mevcut degil. Ne yapabiliriz?

satisyedek@medyanova.com adli bir hesap olusturabilir ve satis@medyanova.com un dagitim listesine 4. bir email adresi ekleyebiliriz. Bu sekilde satis@medyanova.com a gelen tum emailleri satisyedek@medyanova.com un hesabina (gmail web arayuzu ile ulasabiliriz) girerek gorebiliriz.

Aslan Ozcakir
2009-09-25